Winkelen Vandaag
Image default
Huis en tuin

Nederlanders steeds uitbundiger met kerstversieringen buitenshuis

Lange tijd vierden Nederlanders vooral lekker knus in huiselijke kring. Gezellig met het hele gezin de kerstboom optuigen en hier en daar wat extra kerstdecoraties ophangen of neerzetten, om het huis dan nog een beetje meer in een magische kerstsfeer te brengen. De enige manier om van buitenaf daar iets van te kunnen zien, was door in de avonduren bij de buren naar binnen te gluren op het moment dat ze hun gordijnen nog gewoon open hadden.

Weerman Piet zet nieuwe trend op de kaart

Inmiddels zijn veel landgenoten een flink stuk uitbundiger geworden. Het komt tenslotte steeds vaker voor dat ook de buitenkant van de woning van allerlei kerstversierselen wordt voorzien. Het is een trend, die in eerste instantie in de Verenigde Staten van Amerika in gang werd gezet en door de jaren heen steeds uitbundiger naar Nederland over begon te waaien. Laten we daarbij ook vooral de rol van voormalig SBS6-weerman Piet Paulusma niet onderschatten. Hij gebruikte in aanloop naar de kerstdagen maar wat graag bont versierde straten als decor voor zijn weerpraatje. Iets dat zonder twijfel heeft bijgedragen aan de toenemende populariteit van deze vorm van kerstversiering buitenshuis.

Nieuwe technieken maken meer mogelijk

Daarnaast hebben ook innovaties op het gebied van (licht)techniek een belangrijke rol gespeeld in de opkomst van kerstversieringen buitenshuis. Vooral de introductie van energiezuinige LED-verlichting was voor veel Nederlanders reden om wat dat betreft overstag te gaan. Inmiddels is de trend zelfs zo ver doorgezet, dat hele straten of zelfs complete buurten alles op alles zetten om elk jaar weer de mooiste kerstverlichting en bijbehorende decoraties aan passanten te laten zien. In sommige gevallen wordt hier zelfs een wedstrijd van gemaakt. Daarnaast zijn dit soort locaties in de avonduren geliefde plekken voor een wandeling of een rondrit in de auto, om zo met volle teugen van alle getoonde pracht en praal te kunnen genieten.

Versieringen in vele formaten

Wie zelf buiten met kerstdecoraties aan de slag wil gaan heeft inmiddels een ruime keus uit allerlei verschillende soorten en maten versierselen. De uitbundigen onder ons zullen het ongetwijfeld geweldig vinden om bijvoorbeeld een grote opblaasbare sneeuwpop of kerstman in hun tuin te zetten. Enthousiaste doe-het-zelvers doen een beroep op hun eigen creatieve geest en maken iets dergelijks van draadwerk en papier-maché.

Ook klein is absoluut fijn

Maar het hoeft natuurlijk niet altijd zo uitbundig te zijn. Ook met behulp van een verfijndere touch is het prima mogelijk om de buitenkant van een huis in gezellige kerstsferen te brengen. Denk in dat geval aan met zorg aangebrachte kleinere decoraties, die wellicht stuk voor stuk een eigen verhaal vertellen. Dat laatste hoeft niet per sé letterlijk opgevat te worden. Het is ook goed mogelijk om ‘een persoonlijk kerstverhaal’ aan de buitenwereld kenbaar te maken door bewust voor bepaalde decoratiecombinaties te kiezen. Alles bij elkaar opgeteld levert dat dan het totale plaatje op.

Verlies de veiligheid niet uit het oog

Het spreekt natuurlijk voor zich dat veiligheid voorop staat bij het plaatsen en ophangen van kerstversierselen buiten. Sowieso is het van belang om te beseffen dat het Nederlandse weer rond de kerstdagen vaak nat en koud is. Daar moeten de gekozen buitendecoraties wel goed tegen kunnen. Zeker als er bij het in bedrijf houden van versierselen elektriciteit in het spel is, is het een absolute noodzaak om de veiligheid daarbij op de eerste plaats te zetten. Kies in dat kader dan ook altijd voor varianten die gegarandeerd (spat)waterdicht zijn.

Laat de buitenwereld meegenieten van binnendecoraties

Wie wat dat betreft geen risico’s wil lopen, kan er natuurlijk ook gewoon voor kiezen om z’n ramen en deuren als blikvangers in te zetten. Door de kerstdecoraties aan de binnenkant te plaatsen hoeft er niet specifiek rekening te worden gehouden met de weerbestendigheid ervan. Drapeer bijvoorbeeld een snoer met LED-lampjes langs de kozijnen van een raam en tover deze daarmee om in een venster met een gezellige kerstsfeer. Een ander mooi voorbeeld van zo’n fraaie ecoratiemethode is door gebruik te maken van een deurkerstboom van Fairybell.

Een deurkerstboom als blikvanger

Zoals de productnaam al duidelijk aangeeft, is deze kerstdecoratie van Fairybell speciaal bedoeld voor het opfleuren van een deur. Deze gezellige kerstboom is voorzien van maar liefst 120 energiezuinige warme LED-lampjes, die constant knipperen waardoor er een twinkeleffect ontstaat. Het ophangen van de deurkerstboom van Fairybell neemt amper tijd in beslag. In de meeste gevallen duurt het hooguit vijf tot tien minuten voordat de decoratie volledig klaar voor gebruik is. Het feit dat deze deurkerstboom maar liefst 210 centimeter groot is, zorgt ervoor dat deze decoratie de volledige deur beslaat en daardoor letterlijk een opvallende verschijning is, die niemand over het hoofd kan zien.

Geen stopcontact in de buurt?

Om volop van de pracht en praal van de deurkerstboom van Fairybell te kunnen genieten is het natuurlijk wel van groot belang dat er vlakbij de deur een stopcontact te vinden is. Anders moeten er allerlei extra maatregelen met een of meer verlengsnoeren worden genomen. Wie zoiets te lastig vindt, zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om een mooi opgemaakte kerstkrans of een fraai versierde houten of kunststof ster aan de buitenkant van de deur op te hangen. Het enige nadeel daarvan is natuurlijk wel dat dit soort kerstdecoraties in de avonduren niet of nauwelijks op zullen vallen.

Creativiteit en inspiratie

Kortom, er zijn vandaag de dag heel veel verschillende mogelijkheden om ook het privédomein buitenshuis volop in een magische kerstsfeer te brengen. Je eigen fantasie en creativiteit zijn daarbij uiteindelijk je enige grenzen. Het aanbrengen van kerstversierselen levert je tenslotte ook gegarandeerd flink wat bewonderende blikken en complimentjes van buurtgenoten op. En wellicht zien ze het ook meteen als een inspiratiebron om ook zelf op dat gebied aan de slag te gaan, zodat de omgeving er nòg gezelliger uit komt te zien.

De grootste kerstbook van Nederland gaat weer branden. Benieuwd waar deze staat? Lees hier.