Winkelen Vandaag
Image default
Gezondheid

Hoe melatonine kan helpen bij een betere nachtrust

Wij hebben per dag ongeveer acht uur slaap nodig. Dit kan van persoon tot persoon variëren. Sommige mensen slapen het liefst langer dan acht uur, anderen kunnen met minder uren uitkomen. Is het je opgevallen dat we vrijwel allemaal rond dezelfde tijd zin krijgen om te slapen? Dit is niet toevallig. Dit gebeurt onder invloed van een hormoon met de naam melatonine. Dit hormoon zorgt voor een normaal dag-nachtritme. Als je lichaam vindt dat het tijd wordt voor een gezonde nachtrust, geeft de pijnappelklier in je hersenen dit stofje af. Je lichaam bepaalt dit vooral aan de hand van licht. Hoe minder licht, hoe meer de aanmaak van melatonine wordt gestimuleerd. Is je melatoninespiegel hoog genoeg, dan krijg je vanzelf de neiging om te gaan slapen.

Problemen met in slaap vallen

Dit normale dag-nachtritme kan door een aantal factoren worden verstoord. De melatonineproductie staat onder invloed van licht en met name van blauw licht. Blauw licht is onderdeel van zonlicht. Rond de middag, als de zon op zijn hoogste punt staat, krijg je een hogere dosis blauw licht te verwerken dan in de schemering. Als het gehalte aan blauw licht afneemt, gaat je lichaam langzamerhand meer melatonine aanmaken. Daarom is het ook verstandig om vlak voordat je gaat slapen je smartphone en tablet niet meer te gebruiken. Het licht van de schermen van deze apparaten bevat immers ook blauw licht, waardoor je slaapritme verstoord kan raken. Draai je veel nachtdiensten, dan is het voor je lichaam ook wennen. Je hoort actief te zijn op die momenten dat je geen direct zonlicht ontvangt. Ook hiervan kun je slaapproblemen krijgen. Wat dacht je van jetlag als je voor je werk veel moet reizen? Slaapproblemen bij mensen die frequent intercontinentaal vliegen zijn inmiddels goed gedocumenteerd. Je lichaam kan zich op een ander waak-slaapritme instellen, maar dit gaat helaas niet altijd zonder slag of stoot.

Melatonine als voedingssupplement kan uitkomst bieden

Door melatonine als voedingssupplement te slikken, kun je je lichaam ondersteunen en in een voor jou goed waak-slaapritme komen. Vooral mensen met last van jetlag en mensen die onregelmatigheidsdiensten draaien, kunnen hier baat bij hebben. Het is echter wel van belang om uit te kijken met de dosering. Gebruik je te veel melatonine of slik je het te vaak, dan kan je last krijgen van sufheid, duizeligheid en een gevoel van misselijkheid. Het is altijd verstandig om van tevoren overleg te plegen met je huisarts voordat je naar melatonine als zelfhulpmiddel grijpt. Slik je het niet elke dag en bovendien met mate, dan is de kans groot dat je er baat bij hebt. Denk naast de al genoemde situaties bijvoorbeeld ook aan periodes van stress, waarbij je maar moeilijk de slaap kunt vatten. De werking van melatonine als supplement is niet klinisch bewezen, maar er zijn voldoende aanwijzingen dat bij een groot aantal mensen het toch een positief effect heeft. Breng zoveel mogelijk rust en regelmaat in je leven en als je daarbij ondersteuning nodig hebt, kan melatonine voor jou misschien een uitkomst zijn.