Winkelen Vandaag
Image default
Gereedschap

Is zelf auto-onderdelen vervangen een goed idee?

Door de hoge prijzen van boodschappen, verzekering, gas, water, licht en noem het maar op, is het verleidelijk om, wanneer er iets aan je auto mankeert, zelf aan de slag te gaan. Een reparatiebeurt bij de garage is tenslotte niet bepaald gratis. Toch is het in sommige gevallen niet verstandig om zelf aan de slag te gaan. 

Zolang je geen automonteur bent is bij sommige onderdelen de kans heel erg groot dat je het probleem erger maakt. De kosten zullen dan ook oplopen. 

In dit blog lees je wanneer het wel en niet een goed idee is om zelf onderdelen van je auto te vervangen.

Wat zijn de afwegingen?

Het allerbelangrijkste is natuurlijk: denk je dat je zelf in staat bent om de onderdelen te vervangen? Wanneer je twee linkerhanden hebt is het wellicht niet verstandig om zelf aan de slag te gaan. Verder is het relevant om na te gaan of je zelf aan de onderdelen en materialen kan komen. Wanneer dit vrij eenvoudig te regelen valt, ben je relatief gezien weinig geld kwijt. 

 

Heb je besloten om zelf aan de slag te gaan, dan kan je bij bedrijven zoals US-Partscenter terecht voor de beste onderdelen.

Welke onderdelen vervang je zelf?

Dit is, nogmaals, afhankelijk van je eigen kennis en kunde. Is deze op peil? Dan kan je zelf aan de slag met alles wat met de verlichting te maken heeft. Dit is makkelijk bereikbaar en niet bijzonder ingewikkeld om te vervangen.

Hetzelfde geldt voor de ruitenwissers en de banden. Het enige wat je hier hoeft te doen is de oude wissers of oude banden eraf halen en de nieuwe op de auto schuiven. 

 

Verder is het vervangen van olie niet moeilijk. Het enige wat je in de gaten moet is of je de goede olie bij de hand hebt.

Welke onderdelen vervang je absoluut niet zelf?

De motor. Dit is, samen met de versnellingen, misschien wel het allerbelangrijkste onderdeel van je auto. Een klein foutje heeft al snel desastreuze gevolgen.

 

Verder is het verstandig om de airco en het koelsysteem met rust te laten wanneer deze kapot zijn. Bij een defect is er waarschijnlijk sprake van een lek. Het is bijzonder ingewikkeld om dit te controleren, het lek te detecteren en vervolgens om te vervangen. Doe dit dus niet zelf.

 

Tegenwoordig zitten in veel auto’s bepaalde elektrische onderdelen. Het is noodzakelijk dat je veel kennis in huis hebt om deze onderdelen te kunnen vervangen. Ook hier geldt dat je het probleem waarschijnlijk groter maakt wanneer je zelf aan de slag gaat.

 

In alle gevallen geldt uiteraard, bij twijfel, ga dan naar de garage.