Winkelen Vandaag
Image default
Gereedschap

Hekwerk met de buren – 5 Tips voor een passend ontwerp

Als het hekwerk wordt gedeeld met de buren, dan is het wel zo handig om samen de belangrijkste overwegingen door te nemen om succesvol het hekwerk te plaatsen. Het gaat hier om de selectie van een gezamenlijk ontwerp dat esthetisch aantrekkelijk is voor beide kanten en voldoende functionaliteiten biedt dat voor beide partijen werkt. Dus hoe zorg je ervoor dat jullie al buren tevreden zijn met de uitkomst? Ga aan de slag met deze 6 tips: 

1. Communicatie is essentieel

Voordat je zelfs maar denkt aan ontwerp, materiaal of budget, is het meestal beter om een goed gesprek te beginnen met je buren. Begrip en duidelijke communicatie zijn niet geheel onbelangrijk, want beide buren hebben waarschijnlijk hun eigen visies als het komt op het hek kopen. Neem rustig samen de esthetische voorkeuren door, evenals eventuele budgetbeperkingen en de functionele behoeften. Zo creëer je een stevige basis voor een effectieve samenwerking.

2. Samen inspiratie opdoen

Voordat je samen het hekwerk kopen gaat, kan het helpen om eerst samen wat inspiratie op te doen. Dit kun je doen door showrooms te bezoeken, catalogi door te bladeren of een wandeling in de buurt te maken om te kijken wat andere huiseigenaren gedaan hebben. 

Het kan zijn dat wat de ene buur in gedachten heeft, heel anders is dan wat de andere buur verwacht, en door samen wat visuele voorbeelden op te nemen, kunnen jullie tot een gezamenlijk ideaalbeeld komen.

3. Flexibiliteit in design

Het is de kunst om flexibel te zijn voor het samen kopen van een hekwerk. Misschien wil de buurman wel een sierlijk ijzeren hek, maar geef jij de voorkeur aan robuust hout. Wat te doen? 

Kijk of er hybride oplossingen mogelijk zijn! Misschien kunnen de sierlijke elementen van ijzer wel worden geïntegreerd in het houten hekwerk? Wellicht is het wat om een deel van hout en het andere deel van ijzer te ontwerpen? Of misschien is een compromis beter, door voor een neutraal design te kiezen dat past bij buur en buur. 

4. Functionele behoeften

Bij het hekwerk is het niet alleen belangrijk om te kijken dat de esthetische aspecten kloppen, maar ook wat functionaliteit betreft moet er voldoende aandacht aan de zaken worden besteed. 

Heeft een van jullie huisdieren die niet mogen ontsnappen, of zijn er specifieke privacybehoeften, zorg ervoor dat jullie er allebei op de hoogte van zijn. Ook zaken als hoogte, de plaatsing van een eventuele poort of de afstand tussen de spijlen kunnen wat functionaliteit betreft een noemenswaardige rol spelen. 

5. Kosten delen

Tenslotte, bij een gezamenlijk hekwerk komen ook gezamenlijke kosten kijken. Bespreek van dus tevoren duidelijk hoe de kosten verdeeld gaan worden. Gaat alles fifty-fifty gedeeld worden, of draagt de ene buur meer bij omdat er specifieke eisen zijn gesteld. Hoe dan ook, zorg ervoor dat alles zwart op wit staat, zodat toekomstige misverstanden uitgesloten kunnen worden.