Winkelen Vandaag
Image default
Advertenties

Tekenen, symptomen en behandeling van kattengriep

 

Kattengriep komt veel voor en kan variëren van mild tot ernstig. Houd jouw kat gezond en beschermd met ons advies over de oorzaken, symptomen en behandeling van kattengriep.

Wat is kattengriep?

Kattengriep of kattenniesziekte(of feline virale infectieuze respiratoire ziekte) komt zeer vaak voor bij katten en veroorzaakt symptomen die vergelijkbaar zijn met die van een verkoudheid bij de mens. Terwijl sommige gevallen mild kunnen zijn, kunnen andere levensbedreigend zijn, vooral bij kittens, dus het is belangrijk voor alle eigenaren om op de hoogte te zijn van de aandoening.

Kittens en katten met onderliggende gezondheidsproblemen lopen het grootste risico op ernstige complicaties, waaronder blijvende oogschade en zelfs volledig gezichtsverlies. In sommige zeldzame gevallen kan het fataal zijn.

De oorzaken van kattengriep

De meeste gevallen van kattengriep worden veroorzaakt door het feline herpesvirus of het feline calicivirus. Deze virussen zijn zeer besmettelijk en worden meestal verspreid tussen katten door direct contact, niesdruppels en gedeelde etensbakjes. Virusdeeltjes kunnen tot een week in de omgeving overleven, dus het kan zijn dat uw kat geen besmette kat hoeft tegen te komen om de ziekte op te lopen.

Wat zijn de symptomen van kattengriep?

Symptomen van kattengriep verschijnen meestal na twee tot 10 dagen, en kunnen bestaan uit:

  • niezen

  • afscheiding uit neus en ogen

  • vermoeidheid

  • gebrek aan eetlust

  • koorts

De symptomen variëren sterk, van zeer mild tot steeds ernstiger. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts als je een van de bovenstaande symptomen opmerkt.

Kattengriep behandelen

Net als verkoudheid bij mensen is er geen behandeling voor kattengriep. Antibiotica kunnen de virussen die de griep veroorzaken niet behandelen, maar ze kunnen wel helpen als er een secundaire bacteriële infectie optreedt die wordt veroorzaakt door beschadiging van het slijmvlies van de neus en de luchtwegen; als dit niet wordt behandeld, kan dit complicaties veroorzaken, zoals longontsteking.

Voor een goede genezing heeft je kat thuis extra verzorging nodig. Een verstopte neus en mondzweren kunnen het moeilijk maken om te eten en te drinken, wat kan leiden tot gevaarlijke niveaus van uitdroging. Vochtig, sterk ruikend voedsel is smakelijker voor katten met een verstopte neus en keelpijn en helpt ook hun wateropname te verhogen.

Moedig je kat aan om zoveel mogelijk te drinken, want vocht kan helpen om dik slijm los te maken; intraveneuze vloeistoffen kunnen nodig zijn als ze nog steeds niet willen drinken. Veeg regelmatig de afscheiding uit de ogen of neus weg met vochtige watten en houd ze warm en comfortabel tijdens hun ziekte.

Voorkomen van kattengriep

Vaccinaties beschermen tegen een aantal van de virussen die kattengriep kunnen veroorzaken. Vaccinaties beschermen echter niet alle oorzaken van kattengriep, dus het regelmatig desinfecteren van het beddengoed, de kattenbak en het speelgoed is nog steeds aan te raden, vooral als je meer dan één kat hebt.

Desinfecteer de kattenbak van je kat

Verwijder voorzichtig, en terwijl je een masker draagt, alle vervuilde kattenbakvulling en gooi deze weg.

Doe de rest van de kattenbakvulling in een zak die niet bij het restafval hoort en knoop de zak goed dicht.

Spoel de bak met zeer warm water, en gebruik daarna een huisdier-veilige desinfecterende spray op de randen en de bodem.

Gebruik een doekje dat u speciaal voor dit doel gebruikt (niet een doekje dat je zou gebruiken voor de werkbladen!), veeg de zijkanten af en zorg ervoor dat de spray goed wordt opgenomen.

Spoel nogmaals grondig na met warm water. Zodra het droog is, vul de bak opnieuw

Op de website van Happy Animal kun je meer lezen over deze kattengriep.